Breaking news : RHD-2 epidemie in België !

De afgelopen weken bereikten ons zeer veel berichten van plotse konijnensterfte bij zowel tentoonstellingsfokkers, fokkers van slachtkonijnen als bij gezelschapskonijnen. Meerdere autopsies zijn uitgevoerd en deze wezen allemaal sterk in de richting van RHD. Het VIVFN heeft in het belang van zijn leden-konijnenfokkers stalen verzameld bij verschillende haarden en deze in Frankrijk verder laten onderzoeken op de aanwezigheid van het RHD-virus. De analyseresultaten tonen met 100% zekerheid aan dat het gaat om de nieuwe variant RHD-2. Dat is slechts nieuws omdat de vaccins tegen de klassieke RHD-1 hier geen bescherming tegen bieden of m.a.w. konijnen die gevaccineerd zijn tegen RHD-1 kunnen nog altijd sterven. Bij RHD-2 sterven de besmette dieren sterven iets minder snel en kunnen intussen nog veel nieuw virus produceren waardoor de verspreidingskans groter wordt.

De huidige situatie is dus zeer bedreigend, des te maar omdat er al uitbraken vastgesteld zijn in heel Vlaanderen (vooral in Oost-Vlaanderen) en ook reeds in Wallonië. Daarnaast komen er ook meldingen van dierenartsen over abnormale sterfte bij wilde konijnen en hazen (deze zijn gevoelig aan RHD-2 maar niet aan RHD-1). De Landsbond heeft zich met spoed beraad over deze dreiging en is van mening dat we onze fokkers en onze rassen moeten beschermen door geen enkel risico te nemen. Concreet betekent dit dat er met onmiddellijke ingang in heel België een vaccinatieplicht wordt ingesteld voor konijnen voor deelname aan tentoonstellingen en andere verzamelingen binnen onze liefhebberij, en dit voor de beide varianten. Anders gezegd, konijnen zullen enkel nog toegelaten worden op tentoonstellingen als de fokker een door een dierenarts afgeleverd inentingsbewijs tegen RHD-1 + RHD-2 kan voorleggen van minstens 10 dagen en maximaal 6 maanden oud waarop de identificatienummers van de dieren vermeld staan. Vaccinatie tegen slechts één van beide varianten wordt niet aanvaard ! Vaccinatie tegen myxomatose blijft ook sterk aangeraden maar vooralsnog niet verplicht. Daarnaast vragen wij aan alle clubs om voorlopig tot 15 augustus alle manifestaties met konijnen af te gelasten (gemengde jongdierendagen kunnen wel doorgaan voor pluimvee en cavia’s). In functie van de evolutie van de situatie zal bekeken worden of de vroege tentoonstellingen kunnen doorgaan voor konijnen of niet.

We raden elke konijnenfokker in België aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn dierenarts zodat deze het nodige kan doen om de vaccinatie te organiseren. Er zijn in België geen vaccins op de markt tegen RHD-2 en uw dierenarts zal deze officieel uit het buitenland moeten laten invoeren. Dit vraagt soms tijd. Er zijn drie vaccins tegen RHD-2 (Filavac® Variant, Cunipravac® Variant en Novarvilap®) en één combinatievaccin tegen RHD-1 + RHD-2 (Filavac RHD KC+V®). Deze bestaan in verschillende verpakkingen. Een overzicht vindt u hier.

Zolang uw dieren niet al minstens 10 dagen gevaccineerd zijn, raden wij aan om alle contacten met andere konijnen te vermijden. Dat betekent ook geen wandelingen maken in gebieden waar wilde konijnen leven omdat de besmetting via schoenen kan binnengebracht worden. Ook het geven van groenvoeder dat afkomstig is uit de natuur of uit een tuin waarin wilde konijnen komen, is ten stelligste af te raden. Bij het identificeren van jonge konijnen moet het materiaal tussen alle fokkers in grondig ontsmet worden.

De Landsbond en het VIVFN roepen alle fokkers op om hun verantwoordelijkheid te nemen om zichzelf, andere fokkers en onze rassen te beschermen. Indien er zich belangrijke wijzigingen zouden voordoen, houden we u via deze site op de hoogte.

«  
  »
m d w d v z z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30