H5N8 vogelgriep in België bevestigd, nieuwe maatregelen !!!

 

Het referentielaboratorium Sciensano heeft vandaag de eerste besmettingen met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus gemeld bij wilde vogels in ons land. Het gaat om een knobbelzwaan, een kolgans en een wulp gevonden in de kustgemeenten Oudenburg, Bredene en Middelkerke. De dieren waren ter verzorging aangeboden in een vogelopvangcentrum en zijn via het netwerk, dat het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos heeft opgericht om verdenkingen van vogelgriep bij wilde vogels in Vlaanderen te monitoren, aangeboden voor een analyse. Gezien de verschillende vindplaatsen, is het waarschijnlijk dat de er in de ganse kuststrook en mogelijk ook elders in het land vogelgriep circuleert bij wilde vogels.

Minister Clarinval heeft daarom op advies van het FAVV beslist om de ophokplicht (of minstens afschermen met behulp van netten), die al verplicht is voor pluimvee van commerciële houderijen, uit te breiden tot de hobbysector. Deze bijkomende maatregelen zullen ingaan op zondag 15 november.

Voor wat betreft pluimvee, zijn er in Nederland nu 4 uitbraken vastgesteld, waarvan 3 op commerciële bedrijven. Daarnaast telt ook Duitsland nu 4 besmettingen in het noorden van het land, alle op kleinere houderijen. In het VK staat de teller voorlopig op 2 commerciële bedrijven.

Voor wat betreft wilde vogels, hebben het VK en Ierland hun eerste besmettingen gemeld. Vooral in Duitsland en Nederland zijn ondertussen tientallen locaties gemeld waar besmette dieren zijn aangetroffen.

«  
  »
m d w d v z z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31