Verzorging van cavia's

Het vastnemen van cavia’s
Om een cavia op de juiste manier op te nemen, gebruik je beide handen. Bij het optillen schuift je een hand ruim onder de voorpoten, zodat je die hand ook de buik ondersteunt. Met de andere hand ondersteun je het achterlijf. Wanneer je het lichaam goed ondersteunt, zal de cavia niet spartelen of vallen. Probeer een cavia zo weinig mogelijk van bovenaf te benaderen. Een cavia is een prooidier en zal dit als zeer bedreigend ervaren.

Ziektecontrole
Cavia's worden niet gemakkelijk ziek of kunnen het, net als andere dieren, vaak goed verbergen. Daarom is het belangrijk om op de eerste tekenen van ziekte te letten: snot, veel niezen, kwijlen, diarree, doffe en opstaande vacht, lusteloos en stil in een hoekje, minder of niet meer eten, plots heel erg vermageren.... Als je niet weet wat er mis is, wacht dan niet te lang om naar een ervaren fokker of dierenarts te gaan, die je verder kan helpen.

Controleer ook regelmatig de vacht van de cavia op ongedierte, wondjes en/of kale plekjes. Een cavia kan al eens last hebben van luizen die jeuk veroorzaken, zodat de diertjes zich krabben tot ze wondjes hebben. Tijdig behandelen voorkomt dit. Bij schilferige kale vlekken (ev. met korsten en wonden) ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts, als je er geen ervaring mee hebt. Dit kan wijzen op schurft of schimmel, wat besmettelijk kan zijn.

Het gewicht van cavia’s varieert van 900 tot 1300 gram voor een volwassen zeugje en 1000 tot 1400 gram voor een volwassen beer. Deze gewichten kunnen schommelen (zeker bij de zeugjes met verschillende periodes in de dracht) en variëren ook met het ras. Een cavia mag niet te vet zijn (vetrolletjes kunnen dan voelbaar zijn onder de oksels), maar ook niet te mager. Een gewichtsverlies van 20 gram is niet zorgwekkend, maar houdt dit gedurende enkele weken aan, dan is er meer aan de hand.

Nagelverzorging
Bij cavia’s die niet op harde ondergrond kunnen lopen, kunnen de nagels niet natuurlijk afslijten. Het is dan ook belangrijk om regelmatig de nagellengte te controleren en indien nodig te knippen, aangezien te lange nagels pijnlijk kunnen worden. Een gemakkelijke manier om niet te ver te knippen, is elke maand het scherpe puntje van de nageltjes eraf knippen. Eventueel kan je vragen aan een fokker in de buurt om het eens voor te doen.

Vachtverzorging
De meeste cavia's hebben weinig tot geen vachtverzorging nodig. Bij rassen als Rex en US Teddy kan het interessant zijn om regelmatig de vacht tegen de haarrichting in te kammen. Door hun bijzondere haarstructuur is de pels van deze rassen dichter en deze manier van kammen voorkomt schilferigheid. Langharige rassen hebben uiteraard wel vachtverzorging nodig. Bij krulrassen (Tessel, Merino, Alpaca) volstaat het om er zowat dagelijks met je vingers doorheen te 'kammen' en de hooisprietjes en stukjes zaagsel eruit te halen zodat je geen klitten krijgt. Bij de Sheltie, Coronet en Peruvian die niet echt kort geknipt worden, zal een regelmatige borstelbeurt zeker geen overbodige luxe zijn. En als je langharige dieren wilt showen, zul je het wikkelen onder de knie moeten krijgen.

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31