Aanschaf van hoenders

In tegenstelling tot zoogdieren kunnen vogels ook als broedei aangeschaft worden. Aangezien duiven slechts twee eieren leggen en de jongen geaasd moeten worden, zal men ook bij duiven enkel gespeende jongen verkopen. Bij hoenders, maar ook bij park- en watervogels, ligt dit enigzins anders en kan u als liefhebber ook eieren of jonge kuikens bekomen. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden besproken, telkens met hun voor- en nadelen.

Broedeieren

Bij het vorderen van het voorjaar komt de verkoop van broedeieren langzaam op gang. Wanneer men al voldoende kuikens heeft zitten voor zichzelf, maar de foktomen nog steeds leggen, zullen sommige fokkers broedeieren te koop aanbieden. De prijzen variëren van ras tot ras en van fokker tot fokker, maar liggen meestal een pak onder de verkoopprijs van levende dieren. Met wat geluk kan u dus op een goedkope manier enkele dieren van een topfokker in huis halen. Onder 'voortplanting' vindt u meer informatie over waarop u moet letten bij broedeieren.

Er zijn echter een aantal nadelen verbonden aan het kopen van broedeieren. In de eerste plaats ben je als koper nooit zeker of de eieren bevrucht zijn en of de eventuele kuikens ras- of kleurzuiver zullen zijn. Het kopen van broedeieren is dus zeker een vertrouwenskwestie. Koopt u uw eieren bij een gekende fokker, dan zullen de dieren waarschijnlijk steeds raszuiver zijn. De resultaten van de eieren kan niemand echter voorspellen. Tegenvallende resultaten hoeven namelijk niet noodzakelijk aan de kwaliteit van de broederen te liggen, maar kunnen ook een gevolg zijn van een foutje tijdens het broedproces. Het uitbroeden van eieren vraagt de nodige kennis en een goede broedmachine of betrouwbare kloek. Hou er dus rekening mee dat er tijdens 21 dagen vanalles mis kan lopen, met een teleurstelling tot gevolg.

Eendagskuikens

Wanneer u de moeilijkheden van het broeden wil vermijden, kan u ook direct jonge kuikens kopen. Zij bieden het voordeel dat je in tegenstelling tot broedeieren al zeker het gewenste aantal jonge dieren hebt. Het opfokken van kuikens vraagt echter ook de nodige infrastructuur en kennis. Het detecteren en correct behandelen van kuikenziekten in een vroeg stadium is uitermate belangrijk om de opfok van eendagskuikens te doen slagen. Verder is het heel moeilijk om aan een eendagskuiken te zien of het een haantje of een hennetje wordt. Het seksen van kuikens is specialistenwerk waar ook de meeste fokkers de mist in gaan. Jonge kuikens moeten levendig zijn, stevig aanvoelen en de dooierzak moet opgenomen zijn met een mooi gesloten navel.

Jonge of volwassen dieren

De meest zekere oplossing is dus de aanschaf van jonge of volwassen dieren. Vanaf kuikens de leeftijd van ongeveer 8 weken bereikt hebben, hoeven ze niet meer onder de warmtelamp of kloek en is de meest lastige periode voorbij. Bij de meeste rassen en kleurslagen kan je met zeer grote zekerheid ook al het geslacht bepalen, zodat u met het gewenste aantal hennetjes en haantjes naar huis kan keren. Jonge dieren zijn goedkoper dan volwassen dieren en bieden het voordeel dat u de dieren gemakkelijker tam kan maken. Anderzijds had een oud dier wel bepaalde interessante eigenschappen waardoor de fokker het dier aangehouden heeft. Deze dieren kunnen voor een beginnende fokker dus zeer interessant zijn.

Een zichzelf respecterende fokker zal enkel gezonde dieren verkopen. Toch is het handig om ook zelf in de gaten te houden of de dieren gezond zijn. Gezonde dieren zijn levendig met een glanzende bevedering, al kan dit laatste wat minder zijn bij dieren die binnen in kuikenbakken of overdekte volières gehouden worden. Bij overjaarse dieren die nog moeten ruien vertoont de oude bevedering uiteraard sporen van slijtage en komt soms doffer over. Dieren die niet 100% in conditie zijn hebben vaak opgezette veren, zitten stil met een aflopende rug of niezen veelvuldig. Een vuile cloaca kan wijzen op diarree. Verder controleert men best ook op ongedierte rond de cloaca, voelt men of het borstbeen goed bevleesd is en controleert men of de pootschubben goed aanliggen.

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31