Laatste nieuws
Voeding van hoenders
Voor hoenders is er een zeer uitgebreid aanbod voeders te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak (zie onze sponsors), zodat het, vooral voor de beginnende kippenhouder, vaak moeilijk beslissen is welk voeder men het beste kan geven. In de eerste plaats kan men kiezen tussen samengestelde korrel, meel of graanmengelingen. Samengestelde korrel biedt hier het voordeel dat elke korrel min of meer gelijk is qua samenstelling en de dieren dus zeker hun uitgebalanceerd menu opeten. Bij meel en graanmengelingen zullen de dieren datgene eruit halen wat ze het liefste eten, zodat ze niet noodzakelijk al het nodige binnenkrijgen. Daartegenover staat dat korrelvoeding vaak ietsje duurder is dan de overige soorten.
Belangrijk is ook om het voeder goed te rantsoeneren, zeker wanneer geen korrels gebruikt worden. Wanneer de dieren constant een volle graanbak ter beschikking hebben, zullen de dieren vervetten, wat negatieve gevolgen heeft op de bevruchting en de leg. Een teveel aan voedsel trekt eveneens ongedierte aan.
Voor de fok is het aan te raden om de dieren een hoogwaardige foktoomkorrel te geven. Om de kuikens van bij het begin een goede start te geven, moeten er in het broedei voldoende voedingsstoffen aangezig zijn om goed te kunnen ontwikkelen. Die komen slechts in het ei via de hen, dus een goede voeding is hier cruciaal. Wanneer de dieren over een grote oppervlakte kunnen scharrelen, zullen ze vaak zelf voldoende kunnen opnemen, maar wie de dieren op zand of in overdekte rennen houdt, moet hieraan tegemoet komen via de voeding. Dit kan eveneens met allerhande vitaminenpreparaten of door het verstrekken van groenvoeder, maar wie geen zin heeft om hiermee te experimenteren of dagelijks vers groenvoeder voor de kippen bij mekaar te zoeken, is een dergelijke foktoomkorrel een gemakkelijke oplossing.
In de dierenspeciaalzaak kan men voor elke leeftijdsgroep een aangepast voeder vinden. Meestal bestaat dit uit een kuikenvoeder, gevolgd door één of meerdere opfokvoeders. Vervolgens kan overgeschakeld worden op ofwel legkorrel, ofwel onderhoudskorrel om de dieren in conditie te houden voor de tentoonstellingen of voor het volgende fokseizoen. Vergeet zeker niet om tijdens de rui de dieren een hoogwaardig voeder te verstrekken. Dit zal zorgen voor een mooie brede bevedering en een intense glans, wat u op tentoonstelling een predikaat meer kan opleveren.
Een kip heeft, net als alle andere dieren, behoefte aan proper drinkwater. De in de handel beschikbare drinktorens voldoen voor nagenoeg alle rassen, ook de rassen met een grote baard of kuif.
Zoals alle vogels hebben kippen ook nood aan grit voor de vertering en kalk voor de schaalvorming. In de meeste voeders zit dit standaard in, al kan het nooit kwaad om extra wat grit en gemalen oesterschelpen ter beschikking te stellen. De dieren voelen zelf aan wanneer ze dit nodig hebben. Een laagje grit en kalk op de bodem van de voederbak voorkomt dus mogelijke verteringsproblemen of dunne eierschalen.
Vele mensen houden kippen om hun tuinafval te verminderen. Kippen zijn inderdaad alleseters en kunnen op die manier bijdragen tot een kleinere groenafvalberg. Bemerk echter wel dat kippen niet alles eten! Men kan in het achterhoofd houden dat een kip alles eet wat een mens ook zou willen eten, dus geen schillen van bananen of citrusvruchten, geen beschimmeld voedsel... Eten ze dit toch, dan wijst dit meestal op ondervoeding. Geef ook slechts zoveel als de dieren kunnen opeten. Overtollige voedsel in de ren zal beginnen rotten, met de nodige geurhinder tot gevolg.