Herkomst van het konijn

Het wilde konijn of Oryctolagys cuniculus is waarschijnlijk afkomstig uit Azië, maar de laatste ijstijd verdreef de dieren naar het Iberische schiereiland. Hier merkten de Feniciërs dit dier rond de 11de eeuw v.C. reeds in grote getalen op, maar omdat ze het konijn niet kenden en wel de klipdas, noemden ze de locatie 'het land der klipdassen' of in het Hebreeuws 'i saphan im', wat later door de Romeinen verbasterd werd tot Hispania, nu het huidige Spanje.

De Romeinen waren de eersten die het konijn leerden appreciëren omwille van zijn pels en smakelijke vlees. Oorspronkelijk werden konijnen gehouden in ommuurde tuinen, waar de dieren beschermd en gevoederd werden. Pas later in de Middeleeuwen begonnen monniken met de eigenlijke domesticatie van het konijn. De dieren werden in kooien gehouden en naast selectie op grootte begon men ook doelgericht te fokken met dieren die opvielen door hun aparte haarkleur of pelsstructuur. Op die manier ontstond een brede waaier aan rassen.

Het wilde konijn weet zich gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aan te passen en is over de hele wereld verspreid, vaak door toedoen van de mens. Het leeft bij voorkeur op zanderige gronden, waar ze leven in een uitgebreid ondergronds gangenstelsel met o.a. aparte kraamkamers. Verder laten ze ook hun uitwerpselen in een vaste hoek achter, iets wat ook onze tamme konijnen nog steeds doen. Het konijn leeft in grote familiegroepen met een eigen territorium. Deze groepen bestaan uit een ram met meerdere voedsters en bijbehorende jongen. Ze leven in strikte hiërarchie en de dominante dieren eisen steeds het beste voedsel en de beste schuilplaatsen op. Jonge rammen worden meestal uit de groep verjaagd en wanneer ze geen aansluiting vinden bij een andere groep, leven ze hun leven lang solitair.

Het konijn gaat vooral bij schemering en 's nachts op zoek naar voedsel. Ze eten voornamelijk kruiden, grassen en jonge houtige gewassen. Ook de bast van jonge boompjes durven ze afknagen. Door hun grote aantallen in het verleden waren ze verantwoordelijk voor verschillende landschappen, zoals o.a. de typische duinenlandschappen.

Hoewel sommige rassen sterk op de haas of Lepus europaeus lijken, is er toch geen verwantschap met deze aparte soort, meer nog, er zijn grote verschillen. In tegenstelling tot het konijn dat ondergronds leeft, bewoont de haas een klein kuiltje in open veld, de zogenaamde hazenburcht of leger. Ook de jonge dieren verschillen sterk: jonge konijntjes worden kaal, blind en hulpeloos geboren, terwijl jonge hazen echte nestvlieders zijn die al snel na de geboorte mee met hun moeder op pad kunnen.

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31