Laatste nieuws
Waarom tentoonstellen
Sommigen vragen zich af of het tentoonstellen eigenlijk een zekere meerwaarde biedt. Vaak wordt gezegd dat fokkers dit doen met enkel één doel: winnen. Dit is wel zeer kort door de bocht, want het showen van neerhofdieren biedt een heel aantal voordelen en zoals in andere sporten geldt ook hier dat deelnemen belangrijker is dan winnen!
In de eerste plaats is het de ideale plaats om mensen kennis te laten maken met onze mooie hobby en met de veelzijdigheid aan rassen die men binnen de verschillende diergroepen kan vinden. Voor mensen die van plan zijn om enkele neerhofdieren te houden is dit de ideale plaats om de rassen die ze kennen van boeken of internet ook een keer in levende lijve te zien. Een foto is nooit hetzelfde als een levend dier: een Vlaamse reus of Brahma is in het echt nog imposanter en het blazen van een kropper in actie kan je niet in één beeld vastleggen. Voor zij die nog niet beslist hebben welk ras ze in huis willen halen, is dit een geschikt moment om eens langs de verschillende rijen kooien te lopen, op zoek naar het gewenste ras. Vaak loopt er wel iemand rond die je uitleg over een bepaald ras kan geven en eventueel aan enkele dieren kan helpen.
Voor de beginnende liefhebber is een show het ideale moment om iets bij te leren over zijn of haar favoriete ras. Door je eigen dieren in te sturen op verschillende shows kan je een beeld vormen van wat je dieren nu eigenlijk waard zijn in vergelijking met die van anderen en ten opzichte van de huidige stand van het ras. Eén show zegt niet veel, want als het dier zich om één of andere reden niet van zijn beste kant laat zien, kan het predikaat iets anders uitdraaien dan wat het dier eigenlijk waard is. Stuur daarom je dier enkele keren in, liefst bij verschillende keurmeesters en vergelijk de keurkaarten. Waarom krijgt het dier dit predikaat? Wat is er goed? Wat kan er nog beter? Welke fout had je zelf nog niet opgemerkt? Ook als je zelf geen dieren ingestuurd hebt, is het de moeite om toch de keurkaarten van de aanwezige dieren binnen uw eigen ras een keer te bestuderen. Naar de dieren van een ander kijk je meestal met andere ogen dan naar je eigen dieren. Doe je dit regelmatig, dan krijg je een veel bredere kijk op je ras en zal je je dieren ook objectiever bekijken en beter hun waarde kunnen inschatten.
Ook voor de ervaren tentoonstellingsfokker is een tentoonstelling nog steeds het moment om je dieren te tonen aan de buitenwereld, om te laten zien wat allemaal mogelijk is binnen een bepaald ras. Het biedt fokkers de kans om mensen warm te maken voor hun favoriete ras en eventueel te helpen aan goed fokmateriaal. Voor fokkers van zeldzame rassen is het de kans om het brede publiek te laten kennis maken, want vele van deze onbekende rassen zijn vaak ten onrechte onbemind.
En uiteraard is een tentoonstelling vooral een gezellige gebeurtenis voor jong en oud! Vaak zijn er verschillende randactiviteiten aan de (vooral grotere) shows gekoppeld. Tussen de kooien of bij een hapje en een drankje kan rustig nagepraat of juist intens gediscussieerd worden met medefokkers over de behaalde resultaten. Een tentoonstellingsruimte met al zijn bewegingen, geluiden en geuren ademt een zekere sfeer uit. Wie het inkooien, het keuren, het napraten en het uitkooien al meegemaakt heeft, snapt waarom sommigen een tentoonstelling "de hoogmis" van het fokseizoen noemen...