Dieren voorbereiden op de show

Op de show zullen de dieren gekeurd worden door een officiële keurmeester. Die zal het dier toetsen aan de verschillende kenmerken die in de officiële standaard beschreven staan, rekening houdend met de stand van het ras en de kleurslag. Hiernaast zal hij of zij ook kijken of de dieren in conditie voorgebracht zijn: Is het dier vuil, is de bevedering sterk beschadigd of is het dier in rui? Is het nog te jong om tentoongesteld te worden? Heeft het last van ongedierte? Vertoont het symptomen die kunnen wijzen op ziekte?
Deze factoren hebben zeker hun invloed op het uiteindelijke predikaat dat het dier zal krijgen en het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de keurmeester op bovenstaande vragen steeds 'nee' zal antwoorden. Dit alles kan enkel wanneer u uw dieren een optimale verzorging geeft op vlak van voeding en huisvesting. Het voorbereiden van het dier op een tentoonstelling begint dus al op de eerste levensdag. Sommige rassen vragen een aangepaste huisvesting, zoals rassen met zware voetbevedering of bijzondere haarstructuren. Om de dieren in perfecte conditie voor te kunnen brengen, zal je aan deze noden tegemoet moeten komen. Vraag hiervoor raad bij een ervaren fokker, die zal u zeker willen verder helpen!

Vlak voor de show valt er aan de conditie van het dier weinig te veranderen, buiten een laatste keer toiletteren van de dieren. De poten en de ring worden proper gemaakt, zodat de keurmeester deze duidelijk kan lezen. De kammen worden lichtjes ingevet, zodat ze mooi blinken. De laatste losse haartjes worden uit de pels geborsteld en een verkeerd gekleurd veertje of haartje wordt voorzichtig verwijderd. Vraag hiervoor de eerste keer raad aan een ervaren fokker, want niet zomaar elke veer of haar mag uitgetrokken worden! Controleer nog een laatste keer op ongedierte en behandel indien nodig een paar dagen voor de show, zodat deze 'medebewoners' verdwenen zijn.

Voor dieren die een eerste keer naar een tentoonstelling gaan, is het interessant om ze eerst thuis te laten wennen aan een tentoonstellingskooi. In de vertrouwde omgeving zal het dier gemakkelijker wennen aan deze nieuwe omstandigheden, zodat het dier op de show zich rustig gedraagt in de kooi. Dit is niet enkel beter voor het dier, ook zal het zich beter tonen, waardoor het eveneens een positieve invloed op het predikaat kan hebben. Sommige rassen met een zeer typische houding dienen getraind te worden met de hand. Vraag hiervoor raad aan een ervaren tentoonstellingsfokker.

Als de dieren ge-kooi-traind zijn en het laatste toilet gebeurd is, worden de dieren in een propere transportkist geplaatst, die voldoende ruim én voldoende geventileerd is. Ze zijn nu klaar om naar de show gebracht te worden.

m d w d v z z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31