Verplichte voorwaarden om te mogen tentoonstellen

Om te mogen deelnemen aan een tentoonstelling moet je als fokker aan een aantal administratieve voorwaarden voldoen. In de eerste plaats moet je lid zijn van een vereniging die aangesloten is bij het VIVFN. Ben je dit nog niet, kijk dan hier voor de volledige lijst. Wanneer je lid bent kan je via je vereniging een officiële fokkerskaart aanvragen, die eveneens uw lidkaart van het VIVFN is. Het aanvraagformulier voor de fokkerskaart vindt u hier zowel als pdf als in een Word-document. Administratief bent u nu volledig in orde om aan tentoonstellingen deel te nemen.

Naast de fokker moeten ook de dieren in orde zijn. In de eerste plaats moeten ze voorzien zijn van een officiële ring of merkteken zodat individuele identificatie van de dieren mogelijk is. Voor hoenders en krielen, duiven en park- en watervogels is dit een onafneembare gesloten voetring, voor cavia's een oorclip en voor konijnen een tatouage in het oor. Bepaalde wilde soorten van park- en watervogels moeten voorzien zijn van een nominatieve ring. Alle informatie over het bestellen van de ringen vind je op de pagina over ringen en merktekens.

Naast een officieel identificatieteken moeten enkele diersoorten volgens de Belgische wetgeving verplicht gevaccineerd zijn tegen een bepaalde ziekte. Hoenderachtigen moeten gevaccineerd zijn tegen Newcastle Disease of Pseudovogelpest (dit is dezelfde ziekte), konijnen moeten gevaccineerd zijn tegen het Viraal Hemorragisch Syndroom (RHD) en duiven moeten gevaccineerd zijn tegen Paramyxovirose. Hieronder vindt u de nodige vaccinatie-attesten:

Deze inentingen dienen door een officiële dierenarts te gebeuren, die het vaccinatie-attest volledig invult. Hou er rekening mee dat het vaccineren van de dieren enkele weken voor de show moet gebeuren, zodat het vaccin een voldoende bescherming heeft kunnen opbouwen voor het dier buitenkomt. Tijdig vaccineren is dus de boodschap!

Hogergenoemde ziektes zijn de enige waartegen een tentoonstellingsfokker verplicht moet vaccineren. Een fokker kan beslissen om zijn dieren ook tegen andere ziekten te vaccineren, maar dat is dus volledig vrijblijvend. Al betekenen deze extra vaccins een meerkost, toch kan dit er voor zorgen dat uw hokken niet geteisterd worden door allerhande ziekten, zodat u lagere medicatiekosten heeft en minder dieren verliest. Soms het overwegen zeker waard...

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31